About us

Mood Factory este intai de toate o echipa de proiectare de arhitectura. Am pus accentul aici pe echipa, pentru ca unul din motivele principale pentru care a luat nastere biroul nostru de arhitectura a fost dorinta de a lucra intre prieteni. Ne-am ferit de atmosfera obisnuita de birou, de “afacere”, mizand mai curand pe lucrul mai relaxat, intr-un spatiu cu aer mai curand de “acasa” decat de birou. Nu vrem ca profesionalismul cu care tratam proiectele sa rezulte dintr-o crispare, ci dintr-o aplecare fireasca asupra lucrului.

Noi suntem Ovidiu Talos si Miruna Stroe, arhitecti. Numele nostru, mood factory povesteste despre intentia noastra in ceea ce priveste arhitectura. Ne intereseaza impactul pe care spatiile create de noi il au asupra oamenilor – fie ei beneficiari sau numai trecatori. Ceea ce ne dorim este ca discutia de arhitectura sa treaca dincolo de materialitatea constructiei si mai ales dincolo de costuri si sa se axeze pe stare. Asta nu inseamna in nici un fel ca vrem sa fim risipitori. Ba chiar in ultima vreme, uitandu-ne la situatia actuala, am inceput sa dezvoltam un concept de constructie ieftina pe care speram sa il putem prezenta cat mai curand.

Intentia noastra cand am format mood factory a fost sa facem case. Da, case de locuit, de dimensiuni normale, in care calitatea locuirii sa tina de semnificatiile investite in spatiu si nu de suprafata, numarul de termopane sau de balustrii. Stiu ca suna ca un vis, dar cu fiecare mic proiect in care o idee in sensul acesta este pusa in practica, cu atat suntem mai aproape de a face locuire. Sigur ca din proiecte mari se supravietuieste si in ele sta uneori sansa afirmarii. Dar credem ca mereu ne vom intoarce cu drag la proiecte de case si mici amenajari interioare.

In ultimul an ne-am straduit sa ne pastram timp si resurse pentru a participa la concursuri de arhitectura. Ni se pare o implicare importanta, tine de responsabilitatea pe care o avem ca profesionisti in orasul nostru, in tara si, de ce nu, in mediul profesional in genere. Rezultatele nu s-au lasat mult asteptate si am castigat deja un premiu II la concursul pentru Centrul Cultural Multifunctional din satul Ghetar, comuna Garda de Sus. Asta ne face sa continuam,  sperand ca organizarea acestor concursuri va fi din ce in ce mai buna.

Etica profesionala este iarasi un domeniu care ne preocupa si ne dorim sa facem cat mai putine concesii cu putinta, refuzand sa trecem in ceea ce se numeste prost-gust. Pentru noi succesul in arhitectura este legat de calitatea proiectelor noastre si de corectitudinea in fata meseriei pe care am ales-o, de aceea nu facem compromisuri.

In relatia cu beneficiarii suntem deschisi la discutii care contureaza ideea proiectului cat mai aproape de dorintele acestora dar nu ne lipsesc argumentele in favoarea unor idei coerente de arhitectura si nici ilustratiile din arhitectura contemporana. Nu ne vom erija in educatori ai gustului dar credem ca incercarea de a face un pas inainte spre racordarea arhitecturii de la noi cu cea internationala nu strica nimanui.

Majoritatea ideilor noastre despre arhitectura sunt proiectii de viitor. Asa incat poate cel mai mare vis al nostru e sa ni se realizeze macar unele din proiecte asa cum le dorim noi. Sa avem ocazia unei comunicari de calitate cu beneficiarii, sa nu ne impiedicam de problemele uzuale (de la bugete pana la birocratie si trecand prin confruntarea cu ilegalitatea) si, de ce nu, sa avem in preajma o echipa de profesionisti care sa execute constructiile ca si cand ar fi bijuterii.