In ultima vreme ne-am implicat mare parte din timp intr-un proiect care utilizeaza memoria locuitorilor Brasovului pentru a contura o altfel de perceptie a spatiului public. Proiectul desfasurat cu sprijinul si finantarea OAR, filiala Bv-Cv-Hr, s-a concretizat cu o expozitie in noiembrie 2010 si cu un blog care au facut cunoscute imagini inedite din istoria traita a Brasovului.
La inceput, proiectul nu parea la fel de ambitios ca imaginarea si realizarea proiectelor de arhitectura. Am constatat repede ca lucrurile stateau exact invers, pentru ca noi, arhitectii, facem des greseala de a concepe lucruri pe care numai noi le intelegem si apreciem. “Orasul Memorabil” – asa cum s-a numit proiectul – s-a construit de la un punct incolo singur; rolul nostru a devenit de natura tehnica atunci, pentru ca locuitorii, prin imaginile pe care le-au ales si trimis, au decis sectiunile si sensurile colectiei. Expozitia a fost o ocazie de a vedea cum inteleg oamenii orasul (cladiri si spatii publice pe care le iubesc, altele pe care le critica). Orasul – oricare ar fi el – in lipsa oamenilor care-l locuiesc si isi succed istoriile personale, nu are mare importanta.
Mai mult, materialul adunat a dezvaluit si informatii de pe parcursul catorva generatii ale familiilor stabilite aici. Am aflat ca Brasovul are o istorie impresionanta, nu doar medievala, ci si moderna, fie ca ne referim la oamenii care l-au locuit, la economie si educatie sau la spatiul public. Si nu exista nici o urma de mandrie locala cand afirmam asta. Tindeam, ca si altii, sa-i ignoram trecutul, convinsi ca nu ar putea sa ne ofere nici o informatie importanta si ca starea in care se afla acum este intamplatoare. Am aflat ca vizitarea istoriei nu este o preocupare nostalgica, ci o conditie pentru a-i putea adauga ceva pe viitor.
Colectia expozitiei si mai multe explicatii pot fi gasite aici.