Centru cultural multifunctional Ghetar comuna Garda de Sus

Posted by on June 15, 2009 at 7:04 pm.

We took part in an architecture contest for a comunity / cultural center in a village named Ghetar. Three was the lucky number and this time we won the second prize – good enough to keep us motivated to take part in other contests, especially as this one was well organized and more serious than other. We enjoyed working on the border of traditional architecture, where the vernacular meets new technologies and details. We worked with wood, which was a real challenge but also rewarding.

Al treilea concurs la care am participat a avut o tema foarte ofertanta: un centru cultural dar si de intalnire a comunitatii si a turistilor, in satul Ghetar, comuna Garda de Sus. Pentru aceasta participare am castigat premiul II, ceea ce evident ne-a onorat, mai ales ca am avut parte de o competitie corecta si de competitori valorosi. Puteti vedea solutia castigatoare aici si aici. Este o solutie spectaculoasa, care merita sa fie construita – asadar sa aiba alta soarta decat majoritatea proiectelor care rezulta din concursuri de arhitectura la noi.

Concursul pornit din dorinta de specificitate a arhitecturii acestui edificiu reprezentativ pentru zona, ne-a dat ocazia sa facem o incursiune in arhitectura vernaculara in care ne-am straduit sa gasim resurse pentru o solutie contemporana. De la tipologia gospodariei – formata din locuinta propriu-zisa si anexe – am imprumutat impartirea functiunilor in principale (sala de spectacol si restaurantul) si secundare (anexele salii de spectacol, depozitari) si plasarea acestora in doua corpuri de cladire. De la orientarea majoritatii caselor spre intersectia principala de drumuri am preluat si orientarea propunerii noastre. Ne-am bucurat ca am putut sa lucram cu lemn, material care este specific arhitecturii din zona, insa aflat in pericol de a nu mai fi utilizat, din lipsa de mesteri si, probabil, de bani. Am esentializat forma unei case de lemn, am pastrat proportiile ei, insa am transpus aceasta imagine intr-una a zilelor noastre, cu detalii contemporane. Relatia intre cladirile propuse de noi si sit tine seama de existenta spatiilor intermediare, de tipul prispei, si de deschiderea pe care trebuie sa o sugereze o cladire publica. O serie de terase care urmaresc topografia sitului, realizeaza trecerea treptata dinspre spatiul exterior spre functiunile interioare.

Leave a Reply