CONCURS – SEDIU ADMINISTRATIV SALAJ SI BIBLIOTECA

Posted by on January 7, 2015 at 8:43 pm.

Solutia pentru un concurs mai vechi, din 2009, propunea doua cladiri distincte pentru institutiile judetului Salaj, Consiliul Judetean si Biblioteca.

Arhitectura propusa de noi se subordoneaza aici cladirii istoriste invecinate (prin volume neutre, reduse ca gabarit, cu aspect general opac al fatadelor), dar cauta o identitate noua, contemporana si diferita pentru fiecare cladire (prin ritmuri schimbate ale ferestrelor, prin materiale moderne care structureaza grafica fatadelor, prin introducerea unor fragmente vitrate mai amplu, in contrast cu ferestrele simple). Este cautata o expresivitate a fatadelor in raport cu functiunea din interior, in ideea de transparenta institutionala (spatiile publice sunt tratate alb,  birourile sunt in culoare inchisa, zonele de acces sunt vitrate).

Un raspuns particular al proiectului la tema concursului este transformarea subsolului  (subsol echivalent cu cel al cladirii vecine a Cercului Militar) intr-un spatiu deschis la nivelul strazii. Parcarile sunt doar acoperite, spatiile inchise ale cladilor sunt vitrate, iar inserarea spatiilor verzi contribuie la generarea unui spatiu urban public, deschis cetatenilor. In plan estetic, consecinta este impresia de plutire a noilor constructii, in contrast cu caracterul tectonic al arhitecturii din jur.

Leave a Reply