PROIECT DE CONCURS – REAMENAJAREA UNUI SPATIU PUBLIC

Posted by on January 6, 2015 at 11:58 pm.

Proiectul propus de noi pentru concursul din 2011, de reamenajare a unui spatiu public in jurul statuii lui Ciprian Porumbescu, in parcul Gh. Dima din Brasov, a fost premiat de juriu cu locul al treilea. Rezumam din textul care insotea plansele de-atunci:

Solutia propusa este un raspuns la lipsa unei amenajari a spatiului aferent, care sa puna in valoare statuia compozitorului, si la elementele parazitare, aparute din intentia de a proteja statuia (gardul, soclul intins de la baza) si care limiteaza interactiunea dintre privitor si monument.

Interventiile propuse asupra scuarului si soclului statuii sunt subordonate intentiei de a umaniza un spatiu si a estompa sobrietatea care, in mod conventional, este specifica monumentelor. Pe de o parte, am folosit potentialul locului pentru a aduce oamenii mai aproape de statuie, de a-i face receptivi la istorie si indirect la valoarea artistica a operei lui Ciprian Porumbescu. Pe de alta parte, am inserat informatii despre compozitor, la nivel simbolic, in amenajarea spatiului.

Din dorinta de a elimina vizual baza soclului, fara ca restul soclului sa aiba proportiile initiale afectate, am propus ridicarea terenului peste cota bazei. Concomitent, inclinarea terenului catre strada pune statuia intr-o perspectiva favorabila.

Cele doua randuri de banci, de o parte si alta a statuii, directioneaza perspectiva catre statuie. Bancile sunt realizate din dale albe de beton care sunt dispuse asemanator notelor intr-o partitura.

In spatele statuii, cativa arbusti au rolul de a oferi un fundal monumentului (in prezent, se creeaza o suprapunere neplacuta intre statuie si locul de joaca din spate).

Leave a Reply